Välkommen...

Välkomna hit till vår Mulleblogg.
Här skriver vi för att mullebarnens föräldrar ska kunna läsa vad vi gjort (inte alltid barnen är så talföra).
Här skriver vi för att andra mulleledare ska kunna få inspiration till sina träffar.
Här skriver vi för att andra som är intresserade ska kunna få reda på vad vi gör, kanske är någon sugen på att börja i vår eller någon annan Mullegrupp, men vill först veta vad man kan förvänta sig.

tisdag 30 september 2014

Tändstål, knoprep och brand i kläder

Kvällsträff i slutet av september.
Barnen var otroligt taggade. Vi skulle ju elda. Elda är spännande!

Vi började med att leka väderstrecksleken, barnen hade efterlyst den - vi hade inte lekt den på länge. Nu passade vi på att titta på kompassen och repetera väderstrecken och väderstrecksramsan.
Om jag har Näsan mot NORR,
så är Svansen åt SÖDER.
ÖSTER är åt hÖger
och VÄSTER åt VÄnster.

Sen delade vi barnen i två mindre grupper.
En grupp fick prova att bygga olika eldar (pyramid, pagod) de fick också prova att sätta fyr med hjälp av tändstål. Oj, vad de kämpade. Strövarbarnen lyckades få massor av gnistor från tändstålen, men ingen riktig eld. Tändstål var ju jättespännande!

Den andra gruppen skulle knopa.
Vi började med att "trolla", med en knop vi kallade spökknop (=en vanlig löpögla) som vi blåste på samtidigt som vi drog i ändarna och vips(!) försvann knopen. En råbandsknop fick de också prova att slå.
Barnen fick behålla sina knopband, de skulle hem och knopa & trolla för sina föräldrar och syskon.

Vi avslutade kvällen med att samlas runt vår stora eld. Vi hade redan tidigare under kvällen pratat om lite eldvett. Nu tog vi fram en del tyger, bitar klippta från olika kläder; fleece, vindjacka, fingervante, galonvante, jeans, ludd (fuskpäls) från en vinterjacka. Vi höll tygbitarna i elden för att se hur de brann. Precis som flera av barnen redan hade hört så smälte fleecen. Jeanstyget var det enda som brann med ordentlig låga. De andra tygerna förkolnade/smälte. Vi är inte riktigt säkra på om de verkligen smälte eller om de "bara" är behandlade med flamskyddsmedel.
Barnen, precis som vi vuxna, tyckte att det var ganska otäckt att se vad som hände med tyget i elden. Efteråt sammanfattade de tygeldningen med att "man ska aldrig gå nära elden, och om man ska vara nära elden så ska man vara väldigt försiktig".
Strövarbarnen fick i läxa att diskutera eld och brand med sina föräldrar. Vad ska man göra om det brinner i någons kläder? Vad ska man göra om det brinner hemma? Har vi någon brandsläckare, brandfilt?

Lagom till att vi startade med knopar förra veckan släppte Ylvis en ny video, som handlade om just knopar. Eller egentligen en enda knop The Trucker´s Hitch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar