Välkommen...

Välkomna hit till vår Mulleblogg.
Här skriver vi för att mullebarnens föräldrar ska kunna läsa vad vi gjort (inte alltid barnen är så talföra).
Här skriver vi för att andra mulleledare ska kunna få inspiration till sina träffar.
Här skriver vi för att andra som är intresserade ska kunna få reda på vad vi gör, kanske är någon sugen på att börja i vår eller någon annan Mullegrupp, men vill först veta vad man kan förvänta sig.

söndag 24 maj 2015

Strövarläger


Vi skulle ha läger tillsammans med de andra barn- och ungdomsgrupperna i vår lokalavdelning. Våra strövarbarn skulle för första gången sova i vindskydd, och de äldsta Frilufsarna hade lovat att bygga det till oss.
Vi träffades på eftermiddagen, tittade runt lite på lägerplatsen (vi har varit där någon gång tidigare och bekantat oss med platsen).

Sen gav vi oss ut på en liten promenad.
Vi började med att ställa en gåta: När är Röda havet blått? svar: På kartan!
Detta ledde oss snabbt in på karttecken. Vi gjorde en "kartteckenvandring", dvs vi ledare talade om för barnen att vi skulle "följa stigen tills skogen på vänstra sidan ändrades från att vara grön på kartan till att vara vit" eller "följa den svarta streckade linjen på kartan (stigen) tills den såg ut som ett Y (delade sig)". Barnen var superduktiga, de fattade direkt!
I en glänta stannade vi och fikade. Vi sjöng några sånger och lärde oss lite lägereldsbus inför kvällen. Sen vandrade vi vidare tills vi kunde "se något som på kartan har samma färg som Röda havet har på kartan". Vi stannade drygt 100m från ett stort träd. Barnen fick gissa hur många steg de behövde för att komma dit, sen fick de gå och räkna.
Vi kom fram till en damm/vattensamling i ett grustag. Här fanns massor av grodyngel. Vi håvade en stund, tittade på grodyngel, kände på dem, lyssnade på de stora grodornas kväkanden, och hade massor av tid att prata om grodor, grodyngel, fridlysning, kulturhistoria...


Vi släppte tillbaka ynglen och vandrade tillbaka till lägerplatsen. Efter en stunds fri lek var vi hungriga, och som traditionen bjuder blev det tacos.
Kvällens lägereld var spännande. Men nästan lika spännande var att få krypa ner i sovsäckarna i vindskyddet. En f.d. ledare var på besök, han är en fantastisk berättare och när våra strövare krupit ner i sina sovsäckar satte han sig vid vårt vindskydd och berättade fängslande historier.
Efter en intensiv eftermiddag och kväll somnade barnen gott och sov till långt in på morgonen.
Från vindskyddet hade vi utsikt upp i kronan på ett av evighetsträden som står på vår lägerplats.
När alla barnen vaknat, plockat ihop sina saker och ätit frukost gav vi oss iväg på förmiddagens expedition.
På lägret för ett år sedan förvandlades barnen från Mullebarn till strövarbarn, och de var helt säkra på att de förvandlats även i natt. Från att vara småströvare till ... storströvare? - nej, det finns ju en grupp med äldre barn som också är strövare, så de måste vara storströvare. Då är vi nog mellanströvare!

Under förmiddagens aktivitet ville vi samla upp det vi jobbat med under terminen och "knyta ihop säcken".
Det blev tre aktiviteter som alla började med K!
Karta, knopar och kniv.
Barnen fick visa oss vad de lärt sig.
- Karta: De fick titta på karttecken och berätta vad de betydde samt bygga en karta av naturens material.
- Knopar: De slog tre olika knopar; spökknop, fiolstek och råbandsknop.
- Kniv: de visade att de kunde hantera kniv genom att välja ut en bra pinne att tälja på, välja ett lämpligt ställe att sitta på och sen tälja en eller två spetsar på pinnen. Givetvis skulle de hantera kniven på ett säkert sätt hela tiden.
Barnen var  superduktiga på allt detta!
Vi såg till att inte göra det till något test utan en rolig lek- och lärandesituation.

Sen var det dags att avsluta vårt läger för denna gång och vi fick lämna över ett gäng glada, nöjda och trötta strövarbarn till föräldrarna.

En underbar helg för läger!
Underbara strövarbarn, underbart väder och en underbar plats att vara på!
Kan nog inte bli mycket bättre...



1 kommentar:

  1. Oh, det låter jättemysigt! TACK för att ni ordnat så fina aktiviteter för barnen!

    SvaraRadera