Krabbelurer
1,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl mjölk
Vispa ihop alla ingredienser.
Grädda (i klickar) på stormkök eller stekjärn i lite matfett.
Räcker till ca 15-20 krabbelurer.
Magbröd
Mjölblandning till ca 16 magbröd:
13 dl vetemjöl
10 dl grahamsmjöl
torrjäst (motsvarande 100g färsk jäst)
1 dl socker
1 tsk salt
Brödkryddor
Till ett magbröd:
Ta 1,5 dl av mjölblandningen och häll i en liten plastpåse. Häll på 0,5 dl 40-gradigt vatten. Knyt ihop påsen och knåda blandningen till en deg genom plasten. Lägg påsen innanför tröjan på magen och vila på rygg i en halvtimma. Då jäser degen. Öppna påsen, tryck ut degen till en liten kaka och grädda över glödande kol på ett galler eller i en torr stekpanna på båda sidor tills färgen är gyllenbrun.
Bröden blev väldigt grova. Kanske större del vetemjöl för att fler barn ska uppskatta det mer?
Pinnbröd 10st
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl vatten
Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt vatten och blanda till en deg.
Dela degen i 10 bitar.
Rulla bitarna till smala rullar som snurras runt en pinne.
Grilla pinnbröden över glöder tills de jäst upp och fått fin färg.
13 dl vetemjöl
10 dl grahamsmjöl
torrjäst (motsvarande 100g färsk jäst)
1 dl socker
1 tsk salt
Brödkryddor
Till ett magbröd:
Ta 1,5 dl av mjölblandningen och häll i en liten plastpåse. Häll på 0,5 dl 40-gradigt vatten. Knyt ihop påsen och knåda blandningen till en deg genom plasten. Lägg påsen innanför tröjan på magen och vila på rygg i en halvtimma. Då jäser degen. Öppna påsen, tryck ut degen till en liten kaka och grädda över glödande kol på ett galler eller i en torr stekpanna på båda sidor tills färgen är gyllenbrun.
Bröden blev väldigt grova. Kanske större del vetemjöl för att fler barn ska uppskatta det mer?
Mullegodis
50 g smör, smältes i en panna
2 dl havregryn
0,5 - 1 dl socker
Blanda i socker och havregryn och fortsätt steka tills sockret smält och blandningen blivit ljusbrun.Pinnbröd 10st
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl vatten
Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt vatten och blanda till en deg.
Dela degen i 10 bitar.
Rulla bitarna till smala rullar som snurras runt en pinne.
Grilla pinnbröden över glöder tills de jäst upp och fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar