Med hjälp av några enkla experiment visade vi barnen hur viktigt det är med rätt kläder.
Vårt första experiment blev dock ganska misslyckat ur hålla-värmen-perspektiv. Vi tänkte sätta upp ett vindskydd och prova hur det kändes att sitta i vinden respektive i lä. Men med ostliga vindar har vi en tät granskog som ändå skyddar oss bra. Ingen blåst på vår strövarplats, alltså.
Men vindskyddet satte vi upp. Det blev en naturlig övning i att knopa också när linorna skulle fästas vid vindskyddet!
Sen tog vi fram stormköken. Vi kokade upp vatten i två lika stora kastruller. När vattnet kokade tog vi av dem från värmen. Den ena ställde vi direkt på marken, utan lock, den andra på ett sittunderlag med mössa på.
Sen fick de stå där medan vi gjorde annat. Efter en knapp timme samlades vi runt vattnet och kände på det. Det var stor skillnad på temperaturen. "Strövaren" som satt på sittunderlaget och som hade mössa på sig var fortfarande riktigt varm medan det andra "strövarbarnet" hade blivit ganska kallt. Barnen visste ju dessa saker sedan innan, men vi ville visa dem på ett praktiskt och lättförståeligt sätt.Vi pratade också om fukt och kyla/nedkylning. Barnen fick hålla upp båda sina pekfingrar i luften, det var ganska kyligt. Sen fick de doppa ett pekfinger i vatten och hålla upp båda fingrarna igen. Vilken skillnad det var! Vi passade på att prata om vikten av ett bra underställ som transporterar bort fukten från kroppen istället för ett som blir blött och kyler ner.
En handvärmare hade vi också med oss. En enkel värmare som kan återanvändas. Vi tittade på den, provade den - och lovade barnen att de ska få en egen nästa gång.
I slutet av vår träff samlade barnen ihop en stor, stor lövhög som vi hoppade i.
Barnen hade kul!
Vi ledare hade kul!
Undrar om föräldrarna hade lika kul när de fick hem sina barn fulla med löv...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar