Välkommen...

Välkomna hit till vår Mulleblogg.
Här skriver vi för att mullebarnens föräldrar ska kunna läsa vad vi gjort (inte alltid barnen är så talföra).
Här skriver vi för att andra mulleledare ska kunna få inspiration till sina träffar.
Här skriver vi för att andra som är intresserade ska kunna få reda på vad vi gör, kanske är någon sugen på att börja i vår eller någon annan Mullegrupp, men vill först veta vad man kan förvänta sig.

lördag 28 september 2013

Heldagsmulle vid sjön

Vi vaknade upp till ännu en dag med fantastiskt Mulleväder.
Strålande sol, härligt sval höstluft.

Idag skulle vi laga mat, och vi började med det redan på parkeringen. Barnen fick vars en påse med mjölblandning, vi hällde i vatten och de fick knåda degen i påsen. Sen hängde vi påsen i ett snöre runt halsen. Innanför tröjan! Vi skulle göra magbröd!

En lagom vandring ner mot sjön, längs vägen hängde bilder med ledtrådar. Barnen stannade, tittade, funderade, resonerade. Vi såg bilder på bävrar, sjöstjärnor, räkor, krabbor, strand, en fors, och även några bokstäver. Det var roligt att höra deras resonemang.
Mycket bilder på Laxe-miljö! Undrar om bokstäverna kan sättas ihop till ett ord. Kan det bli Laxe? Vilka bokstäver har vi? L - A - X - E. Jaaaa, ledtrådarna ska bli LAXE!!!

Nu var vi ordentligt fikasugna, så direkt vi kom ner till sjön satte vi oss och fikade. Under tiden fick barnen höra sagan om Laxe.
Vi kallade på Laxe; Bubbeliååå! men ingen Laxe kom.
Sen följde en stunds lek i sjökanten. Vi håvade, plaskade, geggade, hoppade, skuttade.
Några av magbrödsdegarna hade nu jäst jättemycket, så vi började baka dem.
Resultatet blev små, platta bröd. Några barn gillade dem, andra inte. Men det gjorde inget om man inte ville äta det, vi hade ju mer mat!
Förra gången frågade vi barnen vilken som var deras favoriträtt och en stor majoritet svarade Tacos, så det fick det bli idag.
Till det hade vi morot som barnen själva fick skala.
Om ett tag är det dags att få börja hantera kniv, och det är ju så, att hanteringen av morot & potatisskalare är väldigt likt sättet att hantera täljkniv & pinne. En bra början, alltså.

Ett av barnen hade med sig smet till krabbelurer, vilken efterrätt!
Mätta och belåtna plockade vi ihop våra saker och lekte lite till, bl.a. byt träd (fast vi använde pinnar vi stuckit ner i sanden).
Sen var det redan dags att gå tillbaka. Tiden går fort när man har roligt.

På vägen tillbaka tittade vi på en orm som blivit överkörd. Spännande.
Längs vägen fanns också en stor grop. Vi fick plats där, allihop. Hur har den bildats?
Vi pratade också om hur man skulle rita på en karta för att visa att det är en grop. Viktigt att kunna om man ska rita en skattkarta - eller leta efter skatter (eller kanske orientera?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar